Türkiye LPG Dernegi 28 Mart 1972 tarihinde 14 üye ile kurulmustur.
Dernegin amaci, Likit Petrol Gazi (LPG) dagitimi ve satisi ile istigal edenler arasinda isbirligi ve dayanismayi temin etmek ve yardimlasmayi saglamaktir. Bu çerçevede, daha temiz ve saglikli yasanabilir Türkiye ve Dünya için temiz çok amaçli ve çagdas bir enerji kaynagi olan LPG 'nin kullanimini tesvik etmek maksadiyla Likit Petrol Gazi ( LPG ) dagitimi ve ticareti ile istigal eden üyeler arasinda isbirligi ve dayanismayi arttirmayi, dernek üyeleri arasinda yürürlükteki mevzuata uygun çalisma ortamini ve bu ortami bozacak mevzuata aykiri faaliyetleri kontrol altina alacak tedbirleri saglamayi, sektördeki etik kurallarin olusturulmasina ve yerlestirilmesine katkida bulunmayi temini amaçlamaktadir.
Dernek amacini gerçeklestirmek için asagidaki faaliyetlerde bulunur.
Dernek Likit Petrol Gazinin yurt içinde kullaniminin arttirilmasini,yayginlastirilmasini temin maksadiyla faaliyette bulunur. Likit Petrol Gazinin temini,depolanmasi,nakliyesi ve kullanilmasi sirasinda dogacak sorunlarin giderilmesi maksadiyla gerekli çözümleri arastirir ve gerektiginde bu sahayi düzenleyen mevzuat ile ilgili eksiklikleri gidermek için yetkili idari kuruluslar ile birlikte çalismalar yapar ve yeni mevzuatin olusmasina ve yerlesmesine yardimci olur.
LPG piyasasini düzenleyen kanun ve ilgili mevzuatin hazirlanmasinda üyelerin görüslerini, düzenleyici ve denetleyici kuruluslara intikal ettirir, savunur takip eder.
LPG Piyasasinda faaliyet gösteren üyelerin ve bu sektörde çalisan elemanlarin teknik ve mesleki bilgilerini arttirmak ve kullanicilari bilinçlendirmek maksadiyla yurt içinde ve disindaki konu ile ilgili gelismeleri de dikkate alarak seminerler ve toplantilar düzenler, yeni gelismeleri bilimsel arastirma sonuçlarini üyelerine bildirir, ilgili yüksek ögretim kurumlari ile temasa geçerek bilimsel ve teknik arastirma yapar ve yaptirir.
Dernek amaci paralelinde mesleki konularda üyelerine duyuru periyodik yayinlar, brosür, kitap ve benzeri yayinlari yapar ve iletir.
Likit Petrol Gazi konusu ile ilgili olarak yurt içinde veya yurt disinda yapilacak her türlü yayin seminer ve konferans gibi etkinlikleri üyelerine bildirir ve katilimi saglar gerektiginde kendi temsilcilerini istirak ettirir.
Dernek LPG konusu ile ilgili olarak uluslar arasi ve dis ülke mevzuatlarin takip ve tedarik ederek bunlardan istifade ile yurt içinde bu alani düzenleyen mevzuatin degistirilmesi maksadiyla ilgili Kamu Kurum ve Kuruluslarina nezdinde girisimde bulunur takip eder ve gerçeklesmesini saglar.
Dernek üyeleri yurt içinde LPG ile ilgili mevzuatin ögretilmesi ve uygulanmasi maksadiyla kurslar açar ve onlara yardim eder, önerilerde bulunur.
Kamuoyunda ve resmi merciler önünde üyelerinin menfaatlerini korur, sorunlarina çare arar. Gerektiginde Dernekler Kanunun ilgili maddelerine riayet ederek kamuoyunu LPG konusunda aydinlatici ve mesleki konularda beyanlar, ilanlar ve bildiriler yayinlayarak bu görevini ifa eder.
Dernek siyaset ve ticaretle ugrasmaz.
Dernek Türkiye'de yürürlükte bulunan mali, idari, teknik ve hukuki mevzuata uygun LPG satisini saglamak maksadiyla LPG piyasasinda faaliyet gösterenlerin faaliyetlerinin mevzuata uygun olmasi için çalismalar yapar ve ilgili resmi makamlarin kontrollerini saglar.
Dernek, istikrarli ve seffaf bir LPG piyasasi olusturulmasina hizmet etmek maksadiyla üyelerinin müsterek menfaatlerini tespit eder ve bu müsterek yarar amaci dogrultusunda hareket ederek varsa mali, idari, teknik ve hukuki mevzuata aykiri faaliyette bulunanlar hakkinda idari ve hukuki yollara basvurarak mevzuata ve hukuka aykiriligin ortadan kalkmasini saglar.
Dernek üyelerinin, uygun fiyatlar ile kaliteli LPG temini maksadiyla, yurt içinde tedariki saglayan kamu kuruluslari ve özel tesebbüs ile temaslarda bulunur ve dagiticilar, saticilar ve kullanicilar arasindaki mevzuat ihlallerini önlemeye çalisir ve dagiticilarin, saticilarin ve kullanicilarin zarar görmemesi için ihlallerin ortadan kalkmasi maksadiyla hukuki yollara müracaat edebilir.
Dernek Kamu kurum ve kuruluslarinca görev verilmesi durumunda görevi alir ve bu görevleri yerine getirir.
Dernek Adli ve Idari Kaza mercilerinde üyelerini temsilen dava veya davalari açmaya, açilmis davalara müdahele etmeye ehildir.
Dernek, LPG kullanicilarinin can ve mal güvenliginin temini, çevrenin korunmasi açisindan üyelerini ve LPG Piyasasini, LPG'nin stoklanmasi, nakliyesi ve satisi safhalarinda idari ve teknik olarak yürürlükteki mevzuatta alinmasi gereken tedbirlerin alinip alinmadigi ve bu idari ve teknik tedbirlere uyulup uyulmadigini tespit eder ve bu konuda gerektiginde adli ve idari makamlari harekete geçirir.
Dernek 4721 Sayili Türk Medeni Kanununun 91. Maddesi geregince Tüzügünde yazili amaçlarin gerçeklestirilmesi için uluslararasi faaliyetlerde bulunabilir ve benzer amaçli ulusal veya uluslararasi diger dernekler ve sivil toplum kuruluslari ile temaslar yapabilir. 2908 sayili yasada belirlenen sartlar çerçevesinde yabanci dernek üyelerini davet edebilir veya kendi üyelerini gelecek davetlere gönderebilir, bu yolla iliski tesis eder, gerekirse birlikte hareket edebilir, konusu ile ilgili çalismalar yapabilmek maksadiyla gerekirse benzer amaçli dernekleri bir araya getirebilir.
Dernek amacina uygun olarak hizmet verebilmesi için mesleki ve hukuki konularda danismanlik ve yardimlari hizmet sözlesmesi ile edinebilir.
Dernek anilan tüm faaliyetlerini gerçeklestirmek ve sürdürmek için ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde bagis alir ve gerektiginde yardimda bulunur. Ayrica bu amaçlari gerçeklesmesi için menkul ve gayrimenkuller iktisap edebilir, kiralayabilir, kiraya verebilir. Mülkiyetinde bulunan menkul ve gayrimenkulleri satabilir.
Dernek amaçlarini gerçeklestirmek için müsavir ve personel istihdam edebilir, sözlesmelerini feshedebilir.
|