Can ve mal emniyeti için LPG tüpü kullanirken dikkat edilmesi gereken hususlar :
-
Dolu LPG tüplerini abonesi oldugunuz bayiden almalisiniz.
-
2 kg üzerindeki tüplerin, tüketim yerine kadar götürülmesi ve cihazlara baglanmasi mutlaka yetkili bayi veya tali bayi tarafindan yapilmalidir.
-
Tüpün üzerinde tüp imalatçisi firmanin markasi, tüp sahibi dagitici firmanin markasi ve tüpün Türk standartlarina uygun olarak imal edildigini belirten "TS 55" ve “TSE” isaretini ve "TS 5306" standartlarina göre periyodik kontrolü yapilmis olmasi gereken tüplerde de bu kontrolün yapildigini gösteren isaret aranmalidir.
-
Ayrica tüp, garanti mühür kapakla kapatilmis olmalidir.
-
Pasli, siskin, ezik, kesik, boyasiz, çatlak, hasarli vb. tüpler kullanilmamalidir.
-
Tüp ve donanimlari (dedantör, hortum vb.) TSE belgeli olmalidir.
-
Dedantör kesinlikle kurcalanmamali, rahatça çalismasi için kar, yagmur, toz, yag, pas gibi dis etkenlerden korunmasi saglanmalidir.
-
Tüpler ve tüp donanimlari, kullanma talimatlarina uygun olarak can ve mal emniyetini tehlikeye sokmayacak sekilde kullanilmalidir.
-
Tüple cihaz arasindaki hortum baglantisi tek parça olmali ve uzunlugu 1,5 metreyi geçmemelidir.
-
Hortumun dedantöre ve yakici cihaza baglantilari kelepçe ile yapilmali, eskiyen, çatlayan, yumusayan veya sertlesen hortumlar ile imalat tarihinden itibaren 3 yil kullanilan hortumlar yenisi ile degistirilmelidir.
-
Ocagin altinda veya yakininda, kolayca yanabilen ve tutusabilen kâgit, naylon, plastik, tül örtü, perde vb. maddeler bulundurulmamalidir.
-
Tüp, LPG yakan cihazlarin seviyesinden daha asagida ve dik konumda kullanilmalidir.
-
Tüp dogrudan dogruya günes isinlarina maruz kalmamali, kalorifer radyatörlerinden en az 2 m. ve soba gibi isiticilardan en az 4 m. uzaga konulmalidir.
-
LPG yakan cihazlar az havalanan küçük hacimli bir yerde bulunuyorsa burasi sik sik havalandirilmalidir.
-
Tüpler zemin alti bodrum katlarinda kullanilmamalidir.
-
Kullanilan veya yedek LPG tüplerinin dolap içerisinde bulunmasi durumunda, dolap kapaginin altinda havalandirma delikleri açilmalidir. Yedek tüp, kullanilan tüpün yanina konulmamalidir. Her ailede en fazla bir adet yedek tüp olmalidir.
-
LPG yakan cihazlara yeni tüp baglamadan önce yakininda yanmakta olan baska bir cisim varsa söndürülmelidir.
-
Cihaza yeni tüp baglantisi yapildiktan sonra; baglanti yerlerinde gaz kaçagi olup olmadigi sabun köpügü ile kontrol edilmelidir. Kontrol; açik atesle (kibrit, çakmak gibi) kesinlikle yapilmamalidir.
-
Kaçak varsa volanli vanali tiplerde vana kapatilip; geçme kilitlemeli tiplerde dedantörün mandali kapatilip, dedantör çikartilip yetkili bayiye haber verilmelidir.
-
Yanan piknik tüpü üzerine çapi 20 cm'den büyük kazan, tencere vb. kaplar konulmamalidir.
-
Asiri hava akimi ve yemek tasmalari cihaz alevini söndürerek gaz birikmesine sebep olur. Böyle bir durumla karsilasildiginda önce cihaz vanasi kapatilmali, sonra pencere, kapi vb. yerler açilarak odanin havalandirilmasi ve biriken gazlarin disariya çikmasi saglanmalidir. Bunlar yapilmadan cihaz, kesinlikle kullanilmamalidir.
LPG tüpleri ve bunlarla birlikte kullanilan cihazlar, uyumak için kullanilan yerlerden yatmadan önce çikarilmalidir. Borusuz soba, kamping lamba ve sobalar yanar halde birakilip uyunmamalidir.
Herhangi bir gaz kaçagi tespit edildiginde veya ortamda LPG kokusu hissedildiginde yapilmasi gerekenler:
-
Dolu LPG tüplerini abonesi oldugunuz bayiden almalisiniz.
-
Kapi ve pencereler açilarak havalandirma yapilmalidir.
-
Volanli tüplerde tüpün vanasi, geçme kilitlemeli tüplerde dedantörün (regülatörün) mandali kapatilmalidir.
-
Basinç düzenleyici dedantör derhal tüpten ayrilmali ve tüp açik havaya çikartilmalidir.
-
Kivilcim çikartabilecek hareketten kaçinilmalidir (kibrit, çakmak yakilmamali, elektrik anahtari açilip kapatilmamali, buzdolabi kapagi açilmamali).
-
Zemin, çukur ve kuytu yerler süpürge ile süpürülmeli, havadan agir oldugu için yere çöken LPG'nin açik havaya atilmasi saglanmalidir.
-
Yetkili bayi çagirilmalidir.
-
LPG, uzun süre teneffüs edilmesi halinde agizda ve bogazda yanma, öksürme, mide bulantisi, bas agrisi, karin agrisi, bas dönmesi, kusma, fenalik hissi, yüz kizarmasi, göz yasi ve burun akmasina sebep olacagindan LPG teneffüsünden kaçinilmalidir.
-
LPG yakan cihazlar kullanim kilavuzlarina uygun sekilde monte edilmeli ve kullanilmalidir. LPG yakan cihazlar havadaki oksijeni kullanir. Dolayisiyla cihazlar kullanilirken mekanda yeterli taze hava degisimi saglanmalidir. Aksi halde ortamdaki oksijen azalacagindan havasizliktan dolayi bogularak ölüme sebebiyet verebilir. Yukaridaki belirtilerle karsilastiginizda o sahis disariya çikarilmali, çikarilamiyorsa o mekan havalandirilip, sahsa suni teneffüs yapilip doktora basvurulmalidir.
LPG, cilde temas ettirilmemelidir. Soguk yanma nedeniyle ciddi deri yaniklari olabilir. Bu durumda da doktora basvurulmalidir.
|